Tips

Januari och februari:
Börja beskära äppelträd. Planera din trädgård och ev. rita upp en ny trädgård.


Februari och Mars:

Beskär äppel- och yngre päronträd.


April:
 
Klipp ner gamla växtrester och gör i fint i rabatter. Beskär rosorna (När björken har fått musöron) Gödsla i rabatterna i samband med vårrensning och beskärning. Börja plantera träd, buskar och perenner. 


Maj:

Boosta gräsmattan. Plantera träd, buskar och perenner. Beskär rosorna.


Juni:
Klippa gräs och häckar. Rensa ogräs i rabatterna.


Juli:
Beskär och forma träd och buskar. I JAS-perioden (juli-augusti-september) kan alla vedartade växter beskäras. Särskilt stenfrukter, plommon och körsbär ska beskäras nu. Föröka växter med sticklingar. Bra månad för att hämta inspiration i andra trädgårdar.


Augusti:
Beskär och forma träd och buskar. I JAS-perioden (juli-augusti-september) kan alla växter beskäras. Särskilt stenfrukter, plommon och körsbär ska beskäras nu. Föröka växter med sticklingar. Bra månad för att hämta inspiration i andra trädgårdar.


September:

Beskär och forma träd och buskar. I JAS-perioden (juli-augusti-september) kan alla växter beskäras. Särskilt stenfrukter, plommon och körsbär ska beskäras nu. Föröka växter med sticklingar. Bra månad för att hämta inspiration i andra trädgårdar. Bra tid för plantering av träd, buskar och perenner!


Oktober och november:
Plantera! Det går bra att plantera ända tills tjälen sätter stopp för spaden i jorden. Plantera häckväxter. Dela stora perenner och plantera om. Särskilt vårblommande perenner är det bäst tid att dela, köpa och plantera nu. Täck rosor och andra känsliga växter med täckbark eller vacker dekorationsflis. Kratta löv.


December: 

Täck rosor och andra känsliga växter med granris om du inte redan gjort det. Ge mat till småfåglarna.